Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Regular Ryunohito's Avatar
    Weasyl
    Ryunohito
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    55

    Help with Bamboo and SAI?

    First, I'm sorry if this isn't the right thread for it, but technology, I'm having an issue with technology, figure it's the right place :p
    ANYWAY
    So, I have a Bamboo Capture, and for some odd reason the pressure sensitivity doesn't work in SAI, but it DOES work in programs like photoshop and even opencanvas.
    I'm wondering if anyone else has/had this problem and if anyone might be able to help me with the issue

    Thanks :3

  2. #2
    Retired Staff Tiger's Avatar
    Weasyl
    Tiger
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Michigan
    Gender
    grrl
    Posts
    1,287
    I don't have experience with SAI or the Bamboo, but since the Bamboo is Wacom, I'd recommend downloading a new driver for it- http://www.wacom.com/en/support/drivers

    And check if you have the proper settings for it in SAI, I know Photoshop needs to have pen pressure specifically turned on. Is it the same for SAI?

  3. #3
    Regular Ryunohito's Avatar
    Weasyl
    Ryunohito
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    55
    Quote Originally Posted by Tiger View Post
    I don't have experience with SAI or the Bamboo, but since the Bamboo is Wacom, I'd recommend downloading a new driver for it- http://www.wacom.com/en/support/drivers

    And check if you have the proper settings for it in SAI, I know Photoshop needs to have pen pressure specifically turned on. Is it the same for SAI?
    there are settings in SAI for tablets, which is on, and the latest driver for the create seems to be the first one that comes in the install disk, which doesn't seem too surprising, the Bamboo Capture is fairly new. Which makes me believe the issue i'm having is just due to the tablet being so new

  4. #4
    Premium User Unburnt Daenerys's Avatar
    Weasyl
    meris
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    USA
    Posts
    101
    Did you have a tablet before this one? SAI gets grouchy about that. Reinstall the tablet drivers and SAI, should fix it.

  5. #5
    Regular Ryunohito's Avatar
    Weasyl
    Ryunohito
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    55
    Quote Originally Posted by lemontrees View Post
    Did you have a tablet before this one? SAI gets grouchy about that. Reinstall the tablet drivers and SAI, should fix it.
    yeah, i used to use an intuos 3 on this comp. maybe removing those would help too?

  6. #6
    Premium User Unburnt Daenerys's Avatar
    Weasyl
    meris
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    USA
    Posts
    101
    Quote Originally Posted by Ryunohito View Post
    yeah, i used to use an intuos 3 on this comp. maybe removing those would help too?
    Yep, completely uninstall everything with "Wacom" in the name, then reinstall your current tablet drivers. That should fix it.

  7. #7
    Banned Paisley Rainnn's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    3
    Lol silly boy bamboobs are animals not techonology!

  8. #8
    Regular Ryunohito's Avatar
    Weasyl
    Ryunohito
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    55
    Quote Originally Posted by lemontrees View Post
    Yep, completely uninstall everything with "Wacom" in the name, then reinstall your current tablet drivers. That should fix it.
    yep, that did the trick, and the single touch functionality is working now too
    thanks :3

  9. #9
    Premium User Unburnt Daenerys's Avatar
    Weasyl
    meris
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    USA
    Posts
    101
    Quote Originally Posted by Ryunohito View Post
    yep, that did the trick, and the single touch functionality is working now too
    thanks :3
    You're welcome! I had the same thing happen when I bought a Bamboo to replace my Genius.

  10. #10
    The Oximoron doornob's Avatar
    Weasyl
    doornob
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Can'ed'duh
    Posts
    12
    I know this has already been solved but I also had this issue and all I needed to do was open the Tablet Preference File Utility and hit the Remove My Preference File. Pressure in Sai worked like a charm after I did that <3

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •